Сняг и студ на Хаваите, замръзнаха телескопите
Секция: СВЯТ
15 Февруари 2019 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сняг и студ на Хаваите, замръзнаха телескопите

/КРОСС/ Не е необичайно по върховете на тихоокеанската островна група, с височина над 3 километра, да падне сняг. Но студеният атмосферен фронт на дълбок тихоокеански циклон докара снеговалежи и на надморска височина под 1800 метра.Остров Мауи побеля в голямата си част, като снегът падна на и над надморска височина от 1880 метра. От 1952 г. тук не е имало сняг в толкова ниски части. На върха на вулкана Калеакала (3055 метра надморска височина) телескопите бяха сковани от лед.

"Накрая ни беше разрешено да влезем в Националния парк Халеакала, за да можем да стигнем до обсерваторията Халеакала", каза Роб Ратковски, който засне мястото. Паднал е около 30 см сняг и се образувал ледена кора, която е опасна за колите. Сгради, обсерватории и огради са покрити с лед.", добавя той.

Обсерватория Халеакала е първата астрономическа, построена на Хавайските острови. Системата, построена на вулкана Халеакала е базов пункт за система за ранно предупреждение за астероиди АТЛАС на НАСА, дом на системата за наблюдение на космическото пространство на Мауи, телескопа Пан-Старс и слънчевия телескоп Даниел Иноуе, най-мощният слънчев телескоп в света, способен да изследва короната, магнитните полета и повърхността на Слънцето. ,

Възможно е ледът на тези и другите телескопи да не се разтопи и през следващата седмица. Американската национална метеорологична служба (NOAA) o бяви предупреждение за зимната буря на Халеакала. То ще бъде валиден до утре.