Испания обяви предсрочни избори на 28 април
Секция: СВЯТ
15 Февруари 2019 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Испания обяви предсрочни избори на 28 април

/КРОСС/ Бюджетна криза доведе до предсрочни избори в Испания. Те ще се състоят на 28 април, съобщи премиерът Педро Санчес. "Между това да не правя нищо и да продължа да управлявам без бюджет и да призова испанците да кажат своята дума, избирам второто", заяви Санчес в телевизионно обръщение.

До предсрочните избори се стигна, след като тази седмица парламентът не прие предложения бюджет за 2019 година и така нанесе тежък удар на лявото правителство на малцинството.Санчес пое властта преди осем месеца, след като свали консервативния си съперник в драматичен парламентарен вот на недоверие. В сряда депутатите от Каталуния се присъединиха към десните законодатели в отхвърлянето на бюджета му. Те оттеглиха подкрепата си в знак на протест срещу сепаратистките лидери, изправени пред съда за ролята им в опита да се откъсне Каталуния от Испания през 2017 г.

Миналата неделя на протест в Мадрид бяха поискани предсрочни избори. Няколко проучвания на общественото мнение сочат, че социалистическата партия на Санчес ще спечели изборите, но вероятно не е в състояние да сформира мнозинство в парламента.