Лидери от 35 държави обсъждат сигурността в Мюнхен
Секция: СВЯТ
15 Февруари 2019 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидери от 35 държави обсъждат сигурността в Мюнхен

/КРОСС/ Лидерите на 35 държави, 80 военни и външни министри и над 500 експерти се събират в Мюнхен. В следващите три дни те ще обсъждат кризисни теми за сигурността в света. На престижния форум ще участват премиерът Бойко Борисов, както и министрите на отбраната и на външните работи.

Няколко часа остават до откриването на 55 -тата Мюнхенска конференция по сигурността. Предварителните анализи сочат, че това ще бъде най- значимият форум от създаването му в годините на Студената война.

Световният дневен ред в последните месеци направи все повече препратки към онова време. Тази година има не само участниците са повече, но много са и конфликтните теми, по които ще се сблъскват позиции.

По-лесно е да се каже, кой ще отсъства на форума - това са френският президент Макрон и израелският премиер Нетаняху, които отказаха в последния момент. Най- големите делегации са на Съединените щати и Китай. Тук са американският вицепрезидент Майк Пенс, Иванка Тръмп и съпругът й Джаред Кушнер, много сенатори, както и председателят на Конгреса демократката - Нанси Пелоси, която в момента трябва да се справи и с решението на американския президента извънредно положение. Сред участниците са и президентите на Афганистан и на Египет, шейхът на Катар, външните министри на Русия и на Иран. И така в следващите три дни в Мюнхен на ход е дипломацията.