Затопляне през почивните дни, променливо през следващата седмица
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Февруари 2019 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затопляне през почивните дни, променливо през следващата седмица

/КРОСС/ След слабите краткотрайни превалявания от сняг днес, в следващите 2-3 дни времето у нас ще се позатопли, а ще видим и повече слънце.До довечера преваляванията ще отслабват и спират почти навсякъде. Максималните температури днес ще бъдат от около 1-2 по високите полета до 7-8 градуса в низините. Облачността ще бъде значителна, като около полуною ще се разкъсва и намалява.

Утре минималните температури ще бъдат от около минус 4, малко по-ниски по високите полета до 1-2 градуса. През деня в Дунавската равнина, без източните и части, ще се появи слаб запад-северозападен вятър. Облачността юе бъде разкъсана, в западната половина на страната - незначителна. Дневните температури ще бъде от 4 до 9 градуса, по западната част на поречието на Дунав до 10-11 градуса.

В неделя ще се затопли още и минималните температури ще са от минус 2 до плюс 3, а дневните от 8 до 13, 14 градуса. Ще има незначителна облачност, до слънчево време. Ще духа слаб вятър от северозапад.

В планините през двата почивни дни условията за туризъм ще бъдат добри.

Температурите през деня в планините на Западна България на надморска височина 1200 метра ще достигнат 1 до 3 градуса над нулата. В неделя ще се позатопли още и стойностите след обяд ще бъдат около 5-6 градуса. Слънчево или с незначителна облачност и слаб вятър от северозапад.

Без съществена промяна в температурно отношение ще остане времето в понеделник - малко по-топло от обичайното за февруари. Сутрин на повече места ще има краткотрайни мъгли. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, предимно сляб.До края на следващата седмица времето ще бъде подобно на това от последните дни: ще се редуват кратки застудявания, последвани от по-топли периоди от по 2-3 дни. Отново са възможни слаби краткотрайни превалявания от дъжд и сняг, но валежните количества, освен на места северно от планините, ще бъдат съвсем малко: според основните модели, до края на месеца в по-голямата част от страната и Балканите, ще бъде предимно сухо.

Продължава и рекордно топлото време в Западна и Северна Европа. Подобни топли периоди не са необичайни, но самата им продължителност е уникална за тези райони, както и силата на топлите вълни. По западната периферия на трайния антициклон към Скандинавия, цяла Западна и Централна Европа, се пренасят топли субтропични въздушни маси и последните дни в Заполярието бяха подобрени редица температурни рекорди, при това, някои - с над 5 градуса, спрямо предишните такива.