Холивуд на протест срещу „унизителното“ връчване на Оскар в някои категории
Секция: Шоубизнес
15 Февруари 2019 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Холивуд на протест срещу „унизителното“ връчване на Оскар в някои категории

/КРОСС/ Джордж Клуни, Брад Пит и Робърт де Ниро се присъединиха към нарастващия протест в Холивуд срещу връчването в рекламната пауза на наградите Оскар за кинематография, монтаж, грим и късометражен игрален филм, предаде Ройтерс.

Сандра Бълок, Ема Стоун и Джон Хам също добавиха имената си в откритото писмо, подписано от режисьорите Мартин Скорсезе, Спайк Лий и Алфонсо Куарон, с искане за отмяна на решението.
Академията за филмови изкуства и науки съобщи преди няколко дни, че Оскарите за операторско майсторство, монтаж, грим и прически и късометражен игрален филм ще бъдат връчени по време на прекъсването за реклами на тазгодишната церемония на 24 февруари. А по-късно в телевизионното излъчване на живо ще бъде включена редактирана версия на изказванията на победителите. Стремежът е телевизионното времетраене на церемонията, на която се връчват общо 24 киноотличия, да се намали с 40 минути и да се сведе до 3 часа.
В откритото писмо, подписано от режисьори, актьори и филмови дейци, се казва, че по този начин академията "унижава тези важни видове изкуство и понижава техния статут", като обижда професионалистите в тези области.
В сряда киноакадемията защити промяната и обвини "неточното отразяване и постове в социалните платформи", които "разбираемо засягат много членове на академията". "На 91-вата церемония за наградите Оскар няма да се връчват награди, по начин, който омаловажава постиженията на номинираните и на победителите", се казва в изявлението на киноакадемията.

Промяната беше разкритикувана и от Алфонсо Куарон, който е номиниран както за режисьорско, така и за операторско майсторство за филма "Рома". "В историята на киното, има шедьоври без звук, без цвят, без сценарий, без актьори и без музика. Но няма нито един филм без кинематография и без монтаж," написа в Twitter мексиканският режисьор.