АПИ: Пътуващите в област Смолян да тръгват на път, подготвени за зимни условия
Секция: Автомобили
15 Февруари 2019 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ: Пътуващите в област Смолян да тръгват на път, подготвени за зимни условия

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в област Смолян, да тръгват на път само с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, повишено внимание и да не предприемат изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегорините и възпрепятства пътуването на всички останали. От валежите през последното денонощие снежната покривка на места е до 35 см. Настилките се обработват и работата на снегопочистващите машини продължава за осигуряване проходимостта на републиканската мрежа. Трафикът на леки автомобили се осъществява без ограничения.
В момента за снегопочистване е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона и на ремаркета и полуремаркета през проходите „Печинско", „Превала" и „Рожен", както и по път II-37 Батак - Доспат, по път III-863 Соколовци - Момчиловци - Виево и по път III-197 Борино - разклон за Осина и по всички републикански пътища на територията на община Доспат.
АПИ апелира туристите в Пампорово да не спират на пътното платно, тъй като паркирането на множество превозни средства затруднява работата на снегопочистващите машини, създават се задръствания и по-бавно предвижване при интензивен трафик в почивните дни.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.