Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени по Черноморското крайбрежие
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Февруари 2019 17:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени по Черноморското крайбрежие

/КРОСС/ Над 1 млрд. лв. ще трябва да отдели държавата, ако се вземе решение да бъдат изкупени терени по Черноморското крайбрежие, които попадат в частни имоти. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на журналисти в парламента.
„Нека да попитаме българските граждани искат ли в пясъците на Черноморието да изтече една магистрала и над 1 млрд. лв. да бъдат дадени за изкупуване на тези терени", коментира Аврамова.

Тя обясни, че всички тези терени са попаднали в частни ръце в периода 2006 - 2007 г. чрез заменки или връщане на собственици като земеделски земи, впоследствие обаче са променили предназначението им и попадат в урбанизирани територии с разрешение за строеж.

„Има терени, в които дюните са малка площ, тогава за мен е неоправдано от терен 4 декара да отчуждим 100 квадрата дюни, защото останалата част на терена остава с възможност за строеж", посочи министърът.Тя допълни, че такъв е случаят с терен на плажа Корал. За този терен има заповед за спиране на строителство от 2014 г. от МОСВ, тази заповед е потвърдена от ВАС и в момента там не може да се строи, каза Аврамова.

„Не са стартирали никакви процедури по екологичното законодателство, за да се получи разрешение и отпадане на тази заповед", допълни тя.