"Реал" ще изтегли заем от 575 млн. евро за модернизация на "Сантяго Бернабеу"
Секция: СПОРТ
16 Февруари 2019 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Реал" ще изтегли заем от 575 млн. евро за модернизация на "Сантяго Бернабеу"

/КРОСС/ "Реал" (Мадрид) се доближи с една крачка към модернизирането на стадиона си "Сантяго Бернабеу", след като си е осигурил голям банков заем за ремонт на стадиона, съобщава "Ел Конфиденсиал". Според испанското издание заемът е в размер на 575 милиона евро (650 милиона долара) и ще бъде отпуснат от американските банки "Мерил Линч" (Merrill Lynch) и Джей Пи Морган (JP Morgan).

Двете американски банки ще се присъединят към испанските "Сантандер" (Santander) и "Кайша банк" (CaixaBank), които участват във финансирането на проекта, но според медиите в Испания не са замесени толкова активно.

"Реал" отдавна иска да модернизира своя стадион, който за последно беше увеличен през 2011 г. "Сантяго Бернабеу" е построен през 1947 година, като на два пъти претърпява основна реконструкция – 1982 и 2001 г. В четири случая стадионът е разширяван, а сега капацитетът му е 81 044 места.

Според плановете на президента Флорентино Перес модернизацията на "Сантяго Бернабеу" може да увеличи приходите с между 100 и 150 милиона евро годишно.

Идеята на клуба е височината на "Сантяго Бернабеу" ще бъде увеличена с 12 метра, за да бъде поставен подвижен покрив. Централната трибуна също ще претърпи промени, а от клуба ще изградят нови зони за спонсори, почивка и забавления. Именно това ще вдигне много приходите.

Преди време Перес обяви, че клубът може да излаща подобна инвестиция в рамките на 35 години. Според документите, с които "Ел Конфиденсиал" разполага, погасителният план е 30 години с лихва от 2.5%.

"Реал" усилено търси и спонсор, който да постави името си до това на "Сантяго Бернабеу", с което да донесе допълнителни приходи. Стадионът на "Реал" е второто най-посещавано място в Мадрид след музея "Прадо" според официалната статистика.