Кулинарното Берлинале 2019: Вагнер, био домати и тъмната страна на храната
Секция: КУЛТУРА
16 Февруари 2019 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кулинарното Берлинале 2019: Вагнер, био домати и тъмната страна на храната

/КРОСС/ Под мотото Taste for Balance започна 13-то издание на кулинарната секция Culinary Cinema на Берлинале 2019, която ще продължи до 15 февруари.

Тази година фокусът на фестивала е върху тъмната страна на света на храната, и по-точно - на световното изхранване. Темите са глад, недохранване, експлоатация, климатични промени, промишленото земеделие, и също - как индивидуалните ни хранителни навици влияят глобално.

Мотото е свързано с кухнята като място, в което се търси баланс - от рецептите в началото до вкусовете накрая, но също и с баланса в много по-голям мащаб - между севера и юга, жените и мъжете, бедността и богатството. Общото между филмите е в по-мрачните нотки, на фона на които се търсат пресечните точки между храна, политика и култура.

Програмата предлага 10 документални и два игрални филма. Ето малко за тях:

The Heat: A Kitchen (R)evolution е документален филм на канадската режисьорка Мая Галус за седем жени готвачи, включително Ан Софи Пик, които променят световната кулинарната индустрия. Във филма си The Biggest Little Farm Джон Честър, който е фермер и режисьор, разказва как е успял да превръне пустееща земя в Калифорния в плодородна. А в A God in Each Lentil испанският режисьор Мигел Анхел Хименес проследява работата и живота на семейния ресторант с една звезда L'Escaleta.

Mothers of the Land на Алваро и Диего Сармиенто се фокусира върху борбата на перуански жени с климатичните промени така че да могат да продължат древните си земеделски традиции.

Beloved е на режисьора Ясер Талеби, и е документален разказ за живота на 80-годишната Фирузех, която живее изолирано от света планинско село, сред природатата и кравите си.

Мариана Економу в When Tomatoes Met Wagner разказва историята за гръцко село, поразено от икономическата криза в страната, в което хората започват бизнес с био домати, които растат на фона на музиката на Рихард Вагнер.

Програмата включва и прожекции-премиери на два от последните епизоди от хитовата поредица по Netflix Chef's Table — за британския готвач Асма Кан и Машама Бейли от Савана.

Един от двата игрални филми са Aruna & Her Palate на индонезийския режисьор Edwin. Разказът е за Аруна, която е щастлива, неомъжена 30-годишна жена. По професия е епидемиолог, но истинската й страст е храната. Получава задача да разследва случаи на птичи грип в Индонезия, но това се оказва повече разкриване на душата на Индонезия през храната й.

Другият игрален филм е на Кей Чикаура Complicity, който е за драматичната история на нелегален китайски емигрант, който работи в ресторант в Япония.

След всяка прожекция готвачи, след които Анджела Хартнут, Кико Моя, Себастиен Франк ще поднасят своите вдъхновени от филмите менюта в ресторант Gropius Mirror Restaurant, отворен специално за фестивала.