Основните огнища на морбили в Европа - много близо до България
Секция: Здраве
16 Февруари 2019 07:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Основните огнища на морбили в Европа - много близо до България

/КРОСС/ Още 12 души имат клинична картина на морбили (дребна шарка), казаха от Министерството на здравеопазването. Повечето случаи са в област Благоевград. Така 21 са общо потвърдените болни, съобщи за БНР д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

В същото време статистиката показва, че само за миналата година над 12 000 са били заболелите от морбили в държавите от Европейския съюз. Едни от най-големите огнища са в непосредствена близост до България. За миналата година са регистрирани хиляди случаи във Франция, Италия, Гърция, Румъния. В България тогава са били едва 13.

Само 4 държави-членки са успели да постигнат 95% покритие с ваксини срещу морбили. България не е сред тях.

Последната епидемия у нас беше през 2009 - 2010 г. Заболелите бяха 24 000 души, смъртните случаи - 24. Засега сме далеч от тези стойности, но родители и лекари трябва да са по-отговорни, каза още главният държавен здравен инспектор.

"Без много приказки тези родители намират общопрактикуващи лекари, които са съгласни да пишат, че е направена имунизацията без тя да е направена, това вече си е човешко, медицинско и документно престъпление", добави д-р Кунчев.

"Единствената сигурна и точна мярка е всички, които подлежат, да бъдат имунизирани. Дори и да внесем вируса, ако той не намери неимунни лица, той няма как да се развива, ще изчезне", допълни той.

"Убеден съм, че сме създали необходимата организация, за да овладеем заразата с морбили. Изпратили сме подробни указания на районните здравни инспекции. Осигурени са и необходимите ваксини, ако се налага извънредна ваксинация", увери пред БНТ пък здравният министър Кирил Ананиев, който призова родиталите:

"Ваксинирайте децата си. Ваксините не са техен враг!".

Вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. Почти всички заразени са лежали в детското отделение на болницата в града, където са имали контакт с вируса.

Извънредни мерки срещу разпространението на болестта бяха предприети в Благоевградска област, където са констатирани най-много случаи на болни деца.

В столичната болница "Света Анна" бяха настанени някои от болните деца. Всички те не са били ваксинирани срещу морбили. 

От РЗИ-Благоевград са съобщили за нови 4 случая на морбили, всички хоспитализирани днес в Инфекциозното отделение на МБАЛ - Благоевград. Три от случаите са на деца от Разлог, съответно на възраст 1 г. и 5 м, 1 г. и 8 м и 13 г.

Децата са били хоспитализирани в МБАЛ - Разлог с различни диагнози и са били изписани преди да се появят клиничните симптоми на първите случаи на морбили, съобщени на 14.02.2019 г. В момента се проучва имунизационният им статус.

Четвъртият случай е на мъж на 27 г. от гр. Разлог, пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица. Лекувал се е в домашни условия, но поради нестихване на симптомите, след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили. Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение.

У нас ваксината срещу морбили става задължителна през 1969 година. Сега се поставя на децата на 13-ия месец, и втори път, когато станат на 12 години.

Доктор Адриан Лалков - личен лекар, казва, че среща родители, които не желаят да ваксинират децата си.

"Последният случай беше от миналата година. Една майка дойде да пита дали може да се запише тя и децата й, но така и не се появи, защото аз й казах, че съм привърженик на имунизациите, а тя имаше проблем с това", обясни той.