Дипломатическото дружество: Президент, премиер и министър нарушават българската Конституция!
Секция: Анализи
16 Февруари 2019 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дипломатическото дружество: Президент, премиер и министър нарушават българската Конституция!

/КРОСС/ Българското дипломатическо дружество (БДД) излезе с остро писмо по повод на посланическите назначения, за които то алармира от месеци.

Този път причина за реакцията е поредният транш от посланици, за които мина съгласувателната процедура между Министерство на външните работи и президентската институция. Най-спорните от тях са изпращането на Румяна Бъчварова за наш посланик в Израел и на бившия служебен премиер Марин Райков – в Лондон.

Бъчварова е от така наречената политическа квота, която по закон на бива да е повече от 20%.

Райков пък „прелита“ от столица в столица – Рим, Париж, сега - Лондон, без да е спазено изискването по закона на дипломатическата служба между два указа да има престой от 2 години в страната. 

Ето и цялата декларация на БДД: 

БДД следи внимателно процеса около смяната на българските посланици зад граница. В медиите излязоха имената от третия „транш“ официални български представители в чужбина, съгласувани с президентската институция.


Tези решения предизвикват у БДД сериозно безпокойство. Ръководството на Република България в лицето на президента, министър-председателя и министъра на външните работи флагрантно нарушава българската Конституция и конкретно чл. 4 (1), където се твърди, че: „Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната”. В случая бяха безпардонно нарушени разпоредбите на Закона за дипломатическата служба, както и предписанията на Решение №11/2011 на Конституционния съд на Република България.

Закономерно възникват въпросите: ако президентът и правителството нарушават законите на страната, защо гражданите трябва да ги спазват? Ако Конституцията и законите не управляват държавата, кой тогава я управлява? Кой – у нас и в чужбина – би повярвал, че България е правова държава, където се спазва върховенството на закона, ако нейното ръководство го нарушава?

В своето открито писмо до българския президент от 10 август 2018 г., БДД посочи основните членове на Закона за дипломатическата служба, регулиращи изпращането на посланици и дипломати зад граница.

Всички те бяха нарушени с новия „транш”: „прелитането” на посланици от столица на столица, без задължителния двугодишен престой в България е факт; не бе направено даже минимално усилие да се намали раздутата политическа квота сред посланиците, която значително надхвърля предвидената в закона; мандатите на не малко посланици бяха удължени произволно от сегашното ръководство на МВнР; незаконната лустрация се утвърди като официална политика и на президентската институция; безпринципното търгуване – аз на теб, ти на мен -  за постове зад граница се превърна в практика. Създадена бе нова категория български емигранти – вечни посланици на издръжка на българския данъкоплатец.

Не бе направен дори опит чрез новите назначения да се извади дипломатическата служба от блатото, в което бе поставена през последните години.

В споменатото открито писмо БДД посочи, че тези противозаконни практики са крайно демотивиращи за обикновените служители в министерството на външните работи.

По Конституция държавният глава издава укази за назначаване и освобождаване на извънредните и пълномощни посланици на Република България и постоянните представители към международните организации.

Поради това смятаме, че именно държавният глава носи главната отговорност, включително политическа и морална, за изпращането на най-достойните и професионално подготвени дипломати като посланици и постоянни представители на Република България зад граница в съответствие със законите на страната. Според нас президентът трябва да бъде стожер на изпълнението на българското законодателство в областта на външните отношения, да мотивира дипломатическата служба за изпълнение на нейните отговорни външнополитически задачи. За съжаление, това не е факт.

Не може да се подмине с безразличие и отговорността на правителството, което със системните нарушения на закона за дипломатическата служба го превръща в празен лист хартия. Новите кадрови решения не отговарят на стандартите, утвърдени в правовите държави, за изграждането и развитието на професионална дипломатическа служба. Те са поредния удар срещу дипломатическата гилдия и особено срещу младите дипломатически служители с изключително демотивиращ ефект.  

Както бе декларирано през миналата година, Управителният съвет на  БДД ще представи на предстоящото годишно Общо събрание свой анализ на кадровата политика в българската дипломатическа служба през последните години, с изводи и предложения. При решение на Общото събрание, този анализ на беззаконието и безобразията в дипломацята ще бъде предоставен на сходномислещи неправителствени организации в областта на международните отношения и право, националната сигурност и отбраната у нас и чужбина. Копие от анализа ще бъде предоставен и на българските средства за масово осведомяване.