Стачка блокира градския транспорт на Берлин
Секция: ИКОНОМИКА
16 Февруари 2019 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стачка блокира градския транспорт на Берлин

/КРОСС/ Около осем часова предупредителна стачка парализира голяма част от обществения транспорт в Берлин. Автобусите и мотрисите бяха затворени в депата и метростанциите. Стотици хиляди пътници се качваха на регионалните влакове, по колите и велосипедите или трябваше да ходят пеша. Въпреки задръстванията до  хаос не се стигна, предава DPA. Също така летището Tegel не бе достъпно с автобус, а това летище не разполага със железопътна връзка.

По-късно автобусите, трамваите и метрото отново заработиха.

В рамките на спора за колективно договаряне в транспортния оператор Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), синдикатът Verdi иска да договори повече пари и свободно време за приблизително 14 500 служители на BVG и дъщерното дружество Berlin Transport. Общинската асоциация на работодателите нарича това изискване невъзможно. Но служителите били на предпоследното място в Германия по плащане, каза ръководителят на преговарящия екип на Verdi Джереми Арнд.

Изискват се и коледни бонуси за новодошлите, отпадане на по-ниските заплати и по-бързи увеличения на заплатите, а за членове на синдикатите еднократна сума от 500 евро. На 5 март се очаква преговорите отново да се подновят.

Възможни са още предупредителни стачки. При следващия кръг на колективното договаряне на масата трябва да има по-добра оферта от работодателите, казва Арндт по време на митинг пред централата на BVG. „В противен случай трябва да предприемем следващите стъпки."

BVG е най-голямата общинска транспортна компания в Германия. С 2,9 милиона клиенти  това е гръбнакът на обществения транспорт в Берлин. За сравнение градската железопътна линия отчита 1,4 милиона пътници дневно (S-Bahn). Тя принадлежи на Deutsche Bahn и не е засегната от конфликта за колективни преговори в BVG.

Това беше първата голяма предупредителна стачка в компанията от седем години. Преди нея имаше критики, че Verdi е стартирал стачката едва след втория кръг от преговорите и че служителите ще стачкуват за повече от осем часа.

„Ние не правим стачки срещу пътниците, а за пътниците", каза директорът на департамента на Verdi Сузане Щумпенхузен. Само с по-високи заплати BVG можела да намери необходимия персонал и да задържи добрите кадри.