Храни, богати на желязо, дават сили на мозъка
Секция: Здраве
16 Февруари 2019 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храни, богати на желязо, дават сили на мозъка

/КРОСС/ Зелените салати и зеленчуци, орехите и бобовите храни са богати на желязо. Този микроелемент е важен за организма, защото участва в транспорта на кислорода. А дефицитът му е свързан с умора, слаба работоспособност и лош успех. И той е особено важен за развитието на плода през деветте месеца на бременността.

Учени от университетите в Небраска-Линколн и Пенсилвания анализирали данни от 105 студента. Проучването им показало, че при тези с най-висок бал нивата на желязо в кръвта са високи. Физическата форма влияла на успеха по-силно отколкото стойностите на желязото в кръвта. Съчетанието на факторите обаче се оказало, че оказва най-мощно влияние. И успехът на тези, които били в най-добра физическа форма и с високо ниво на желязо в кръвта, бил най-висок.

Слабост, лесна умора, студени крайници, често боледуване - това може да са първите признаци на нисък хемоглобин. Ако изследванията потвърдят диагнозата - желязнодефицитната анемия, значи организмът има нужда от желязо - най-важният микроелемент, който дава сили на кръвта, обяснява доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия по хранене.

Желязото влиза в състава на хемоглобина, помага за преноса на кислород от белия дроб до всички тъкани в тялото. При мъжете нормата му е 135 до 160 г/л, а при жените 120-140 г/л.