Путин и Макрон разговарят по телефона за Сирия и Украйна
Секция: Русия
17 Февруари 2019 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Макрон разговарят по телефона за Сирия и Украйна

/КРОСС/ Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон са разговаряли по телефона за Сирия и Украйна.

Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирана от БНР.

Путин е информирал Макрон за резултатите от преговорите на 14 февруари в Сочи между лидерите на страните гаранти на Астанинския процес. Президентите на Русия и Франция са отбелязали необходимостта от напредък на вътрешносирийския политически диалог, на първо място, от започването на работа в най-скоро време на конституционния комитет.

Двамата са обсъдили също така ситуацията в Североизточна Сирия и в зоната за деескалация в провинция Идлиб. Президентът Путин е запознал френския си колеги с данните за подготвяна от сирийските бунтовници провокация с химически отровни вещества. 

По темата Украйна руският президент е обърнал внимание върху, по думите му, засилващата се антируска пропаганда в навечерието на украинските президентски избори. Владимир Путин е подчертал, че решението на украинските власти да не допуснат руски наблюдатели до изборите и отказът от създаването на избирателни участъци в Русия противоречат на общоприетите демократични норми и принципите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.