200 000 на протест срещу процеса на каталунските лидери
Секция: СВЯТ
17 Февруари 2019 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
200 000 на протест срещу процеса на каталунските лидери

/КРОСС/ Двеста хиляди души (по данни на полицията) протестираха вчера в Барселона срещу съдебния процес на 12-те каталунски лидери, обвинени заради организирането на референдума за независимост през 2017 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

Регионалният президент Ким Тора и председателят на каталунския парламент Роже Торент също се включиха в мирното шествие, в което според организаторите са участвали 500 000 души, предава БТА.

Демонстрантите носеха каталунски синьо-червено-жълти знамена и плакати с надпис "Свобода за политическите затворници" и "Самоопределението не е престъпление".

Процесът срещу 12-те сепаратистки лидери, някои от които са в затвора от край на 2017 или началото на 2018 г., започна тази седмица в Мадрид.

"Дойдох, защото това са хора с деца, които са в затвора от много време. Не е честно, защото ние всички гласувахме, значи всички трябва да сме в затвора", каза една от участничките, 70-годишна пенсионерка, която е гласувала на референдума през 2017 г. и иска Мадрид да разреши нов вот.