Нинова зове: Парламентарната група на БСП да напусне НС!
Секция: ПОЛИТИКА
17 Февруари 2019 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова зове: Парламентарната група на БСП да напусне НС!

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи парламентарната група на партията да напусне българското Народно събрание.

Като доводи червената лидерка посочи ниското доверие в законодателната власт.

"Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки", настоя Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя посочи, че столетницата няма място в тези договорки и в този тип законодателство.

"Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова.

Тя предложи Пленумът да обсъди този въпрос и постави следните условия пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля": избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания по ИК, връщане на преференцията и започване отново на дебата за машинното гласуване.

"Не се притесняваме от това, че сме единствените и различните. Когато се бориш със задкулисието, няма как да застанеш от другата страна. Не сме в изолация, защото сме с онези български граждани, които се борят с този модел", заяви още лидерът на БСП.

Със случая „Гебрев“ и евентуалното пране на пари във Венецуела ГЕРБ ни отдалечават със светкавична скорост от европейското бъдеще - Шенген и Еврозоната. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия си доклад по време на заседанието на Националния съвет на партията.

Нинова отчете пред Пленума, че са ни връхлетели скандали отвън.

"С отравянето или опита за убийство на г-н Гебрев и евентуалното пране на пари от Венецуела през България. Четири години българските институции, българското правителство е знаело за първия случай за г-н Гебрев, защото е правило разследване и си е мълчало. За да дойде момент външни партньорски служби и посланици да поставят много категорично въпроса в България", посочи Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя коментира и съмнението, че пари от Венецуела са били изпрани през българска банка.

"Второто събитие с международен привкус - това за съмнение за пране на пари от Венецуела през българска банка, се случи в момента, в който българското правителство излезе с позиция срещу президента Мадуро", заяви лидерът на БСП.

"В същото време държавната петролна компания е превеждала пари в България. Това е стряскащо и показва няколко неща. Ако българските служби и институции за знаели за това и са го премълчали, те са съучастници. Ако не са знаели, то те са неспособни да гарантират националната сигурност на България“, подчерта Корнелия Нинова.