Столтенберг: Сърбия е партньор на НАТО и уважаваме нейното решение да бъде неутрална
Секция: СВЯТ
17 Февруари 2019 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столтенберг: Сърбия е партньор на НАТО и уважаваме нейното решение да бъде неутрална

/КРОСС/ „Сърбия е партньор на Алианса и уважаваме нейното решение да бъде неутрална“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта, че от косовските власти се очаква да спазват Брюкселското споразумение и да не навлизат в северната част без съгласието на мироопазващите сили КФОР.

В интервю за белградския всекидневник "Блиц" по време на двудневна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Столтенберг подчерта, че трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия може да има последствия за евроатлантическата интеграция на Прищина.

„Няколко съюзници от НАТО изразиха мнението си, че сега не е подходящият момент КСС да се трансформират в армия. Също така те смятат, че решението за въвеждане на мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина пречи на диалога между Белград и Прищина. Подкрепяме диалога и смятаме, че всичко, което пречи за намирането на решение, води до грешна посока“, категоричен е Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО добави, че Алиансът "даде ясно да се разбере, че ще продължи мисията на КФОР в Косово, която е под мандата на ООН".

„Тук сме, за да защитим всички хора и да гарантираме безопасността на всички, разбира се, и за сърбите в Косово ... Очакваме властите в Косово да спазват всички международни задължения, включително споразумението от Брюксел, т.е. да не навлизат в северната част без съгласието на КФОР“, каза Столтенберг.