Защо зеленият чай е по-здравословен?
Секция: Здраве
17 Февруари 2019 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо зеленият чай е по-здравословен?

/КРОСС/ Чаят съдържа антиоксидантни съединения, наречени катехини. При черния чай е налице по-силна оксидация на листата, така че антиоксидантните му свойства са по-слабо изразени.

Черният чай за разлика от зеления търпи по-продължителна обработка, тъй като преминава през пълен процес на ферментация. При този процес той губи значителна част от полезните си вещества – съдържанието на витамин С намялава около 10 пъти.

Черният чай е полезен при ниско кръвно налягане, заради по-високото съдържание на кофеин. Ефективен е при прилошаване, благодарение на голямото количество дъбилни вещества, които успокояват лигавицата на стомаха и премахват спазмите.

Много проучвания са доказали, че и двата вида чай са полезни за здравето - намаляват холестерола и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, но все пак зеленият чай се класира по-напред.

И една от причините за това е, че той се пие без мляко. Според изследване на учени от Берлинския университет през 2006 г. черният чай с мляко не помага на сърдечно-съдовата система.