Чаят от листата на кафето е по-здравословен и от чая и от кафето
Секция: Здраве
17 Февруари 2019 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чаят от листата на кафето е по-здравословен и от чая и от кафето

/КРОСС/ Доскоро въпросът беше "кафе или чай". Скорошно откритие прави избора по-труден. Учени установиха, че чаят, направен от листата на растението кафе, е по-здравословeн и от двете напитки, пише в. Telegraph.

Д-р Аарън Дейвис от Кралската ботаническа градина в Кю обяснява, че чаят от листата на кафето е популярен сред местното население в Етиопия и южен Судан.

В началото на 19. век е имало опити напитката да бъде разпространена във Великобритания и Австралия. Запазени от онова време свидетелства описват действието й като освежаващо, потушаващо глада и отпускащо. Тя има ниско съдържание на кофеин, вкусът й не е толкова горчив, колкото е обикновения чай, нито толкова силен, колкото кафето.

"Изненадващо е колко много антиоксиданти има в листата на кафето. Те са много повече от тези в зеления и черния чай, казва той. Освен това в листата на сорта арабика има високо количество от съставката, наречена мангиферин, която първо е бил извлечена от мангото и има много здравословни качества."

От 23-те изследвани вида кафе седем са съдържали големи количества мангиферин. Най-голямо е било съдържанието му в листата на Coffea Arabica. Мангиферинът има противовъзпалителни свойства, намалява риска от диабет и холестерола в кръвта.

Резултатите, публикувани в сп. Annals of Botany, показват, че листата на кафето от сорта арабика съдържат и най-високи нива на антиоксиданти - повече от тези, които се откриват в чая и традиционното кафе.

Дегустаторът Алекс Пробин, които работи в чаената индустрия, описва вкуса на чая от кафеени листа като остър и свеж, с аромат, напомнящ на прясно окосена трева и близък до този на зеления чай.