Българите харчат все повече за здравеопазване, алкохол и цигари
Секция: Здраве
18 Февруари 2019 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите харчат все повече за здравеопазване, алкохол и цигари

/КРОСС/ По данните от Годишния доклад за състоянието на здравето през 2017 г. средният годишен разход на човек за здраве е 280 лева, а за алкохолни напитки и тютюневи изделия е 219 лева. За последните 19 години (до 2017 г. вкл.) похарченото от българските домакинства за лекарства и медицински услуги е нараснало двойно, съобщи Нова.

Ситуацията с употребата на алкохол при подрастващите е сериозна. Над 60% от децата между 10 и 19 години са опитвали алкохол. Средната възраст на първата консумация е 13 години. При възрастните данните показват, че за период от 16 години - между 2001 и 2017 г., консумацията на алкохол се е увеличила с близо 11 литра на човек.

Българите пият все повече, показва статистиката. Последните обобщени от здравните власти данни са за 2017 г., като средно едно лице от домакинство е изпило за година 22 литра бира, около 4 литра вино, близо 2 литра ракия и под литър други спиртни напитки.

В Европейския съюз пушачите намаляват, за разлика от България. Според доклада у нас дори се пушат повече цигари спрямо предходни години въпреки увеличението на цените и забраната за пушене на закрито.

През 2017 г. има над 240 нови регистрирани случая на хора с ХИВ инфекция. Това е най-големият годишен брой досега. "Близо 90% от новорегистрираните са мъже и 10% жени. Данните показват, че 53% от новорегистрираните са мъже, които имат сексуални контакти с други мъже", каза Тонка Върлева от Министерството на здравеопазването. Изследването за ХИВ е безплатно.Не на последно място по важност е показател, който също е свързан със здравето - значителна част от населението в активна възраст (78%) не спортува в свободното време.