Русия планира да добива полезни изкопаеми на Луната
Секция: Наука
18 Февруари 2019 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия планира да добива полезни изкопаеми на Луната

/КРОСС/ Русия планира в периода 2031-2035 г. да изстреля към Луната многоразов космически кораб за транспортиране на товари, тежък луноход за добив на полезни изкопаеми и модули за лунната база, съобщи в неделя РИА Новости, позовавайки се на източник от ракетно-космическия отрасъл.Акционерната компания „Научно-производственото обединение „Лавочкин" предлага на Роскосмос и Руската академия на науките да изстрелят към Луната четири автоматични космически апарата от 2031 до 2035 г. Така станцията „Луна-30" ще достави на повърхността на Луната многоразов лунен космически кораб за поддръжка на пилотирани мисии, а станцията „Луна. -31″ще докара на Луната тежък луноход с тегло до пет тона, оборудван с необходимите средства за разработка на лунните ресурси", заявява източникът на агенцията.
Според него, станцията „Луна-32" ще достави на естествения спътник на Земята тежки модули с тегло до шест тона за изграждането на лунен полигон, а изстрелването на орбиталния апарат „Луна-33" ще осигури комуникацията и навигацията.
По-рано, генералният директор на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, съобщи, че през 2021 г. е планирана да бъде изпратена космическа станция „Луна-25" на Луната, през 2023 г. - орбитален апарат „Луна-26" и през 2024 г. - станция „Луна-27".
Космическата станция "Луна-25" ще търси воден лед на южния полюс на Луната и също ще тества технологията на меко кацане на естествения спътник на Земята. Това ще бъде първата руска мисия след 40-годишна пауза. Последната съветска станция бе изстреляна към спътника на Земята през 1976 г. и се наричаше "Луна-24".
Орбиталният апарат „Луна-26" трябва да проведе картографиране и дистанционно проучване на повърхността на спътника на Земята. Станцията "Луна-27" трябва да вземе проби от почвата на южния полюс на Луната и да го проучи.
През 2027 г. се планира към Луната да се изстреля станцията „Луна-28", с която да се върнат до Земята проби от криогенни почви от южния полюс на естествения ни спътник, а през 2028 г. да се изпрати станцията „Луна-29" с луноход.