Журналист от BBC: Химическата атака в сирийския град Дума беше постановка
Секция: Анализи
18 Февруари 2019 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист от BBC: Химическата атака в сирийския град Дума беше постановка

/КРОСС/ Химическата атака в сирийския град Дума през април 2018 г. е била медийна постановка, призна продуцент от новините на Би Би Си в профила си в Twitter. Заради нападението Съединените щати нанесоха ракетен удар по цели в Сирия. В съобщение в социалните мрежи продуцентът разказва как филмови екипи са подготвили сцените в болницата, където са били откарани пострадалите хора. По думите му нападение е имало, но без употребата на зарин и ситуацията е била използвана от опозицията с цел създаване на допълнителен драматичен ефект. За съмненията за манипулация още тогава писаха няколко независими западни журналисти. Заснетите деца и родители също свидетелстваха по-късно, че за участието в снимките са им били раздадени подаръци и лакомства.
Говорител на Би Би Си коментира, че твърденията на Далати са негови лични и не обвързват медията. Междувременно продуцентът изтри публикацията си с мотива, че е нарушил вътрешноредакционни разпоредби и профилът му в "Туитър" стана затворен за хора извън последователите му. Очаквано, коментарите на Далати веднага предизвикаха интереса на медиите в Русия, а и не само.
„В резултат на откровената мащабна манипулация по територията на суверенната Сирийска арабска република беше нанесен масиран ракетен удар. Тогава разкрихме фалшификация и разказахме за технологията на нейната постановка, както и за печалните резултати, до които тази фалшификация доведе", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че инсценировката на газова атака е била очевидна за всички от самото начало. "Мисля, че от самото начало Западът разбира това напълно добре, защото някои западни страни организираха тези провокации, включително чрез прословутите" Бели каски "- хуманитарна организация, оглавявана от бивш служител на МИ-6," каза Лавров на пресконференция в Мюнхен, където министърът участва в конференция по сигурността.
"Западните страни, които не са участвали в тези провокации, мисля, също са разбрали абсурдността на обвиненията, които звучат, но е окуражаващо, че на Земята има честни журналисти", добави той.
Видео участник в Думската болница, 11-годишно момче Хасан Диаб, и баща му по-рано съобщиха на РИА Новости за подробностите на сценично видео през пролетта на 2018 година. Според тях на децата се раздаваха бисквитки за участие в производството. Жители на Дума, интервюирани от РИА Новости, не можаха да потвърдят факта на химическото нападение, заявявайки, че по принцип не са чували и не познавали никой, който да е пострадал от токсични вещества.