Цените на млечните продукти тръгнаха нагоре
Секция: ИКОНОМИКА
18 Февруари 2019 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените на млечните продукти тръгнаха нагоре

/КРОСС/ Само за последната седмица пакетчето масло на едро поскъпна с 20 стотинки. На щанда в магазина 125 грама - струва средно между 2.80 и 3.20 лв. Нагоре, макар и незначително, тръгнаха и цените на сиренето и кашкавала. И в момента на едро кг сирене се продава за около 6 лв., а кг кашкавал купуваме за малко над 10 лв. Задава ли се ново рязко поскъпване провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

Цените нагоре се определят от суровината, която в момента е 4 пъти по-малко, отколкото лятото. И ние, за да можем да компенсираме - продаваме продукция, която е произведена лятото. А тя е с много по-голяма себестойност, коментира Никодим Войнов, собственик на мандра край Благоевград.

Когато млякото е малко - най-голямото предизвикателство е да се запази качеството, защото рецептата остава същата, разказва технологът Георги Георгиев. За 1 кг сирене отиват около 6,5 л мляко, за кашкавала - около 10, обясни той.

Ще дойде време, в което въобще няма да има българско мляко - а оттам и български продукти. Много от стопанствата изчезват, защото субсидията е много малка. Всичко, което ядем в нашия регион е от Гърция, от Македония, в другата част на България - пък е от Турция, пък коментира млекопроизводителят Димитър Бакалов. У нас годишно се произвежда около 1 млн. литра сурово мляко. Средно годишно консумираме 58 хиляди тона сирене и 34 хиляди тона кашкавал. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене и 5 кашкавал.

Цената, на която Димитър продава литър мляко сега, е 60-65 ст. И тъй като сметката не излиза, стопаните като него - стават все по- малко. Литрите мляко, които тръгват от фермите към мандрите, - също.

В началото на годината се вдигнаха доста наши разходи - в това число горивата, тока - основни енергийни суровини за бранша, както и прагът на работната заплата. Всеки един собственик на предприятие - от 242 предприятия - преценява как това ще се отрази в цените - но трябва да отбележим, че в ЕС суровото мляко има ръст в цените около 1,5-2 % само на месечна база и най-чувствително това се усеща при маслото, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.