ГЕРБ връща преференциалния вот, обеща нова ЦИК
Секция: ПОЛИТИКА
18 Февруари 2019 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ връща преференциалния вот, обеща нова ЦИК

/КРОСС/ ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ Георги Марков, предаде БГНЕС. „Преференциите остават", заяви Марков в присъствието на председателя на партията и министър-председател Бойко Борисов.

„След 3 месеца предстоят поредните евроизбори - много важни за Европа и за България. Идеята на ГЕРБ е основната тематика в тази предизборна тематика да бъде каква Европа искаме и каква България в нея. Затова не искаме този успех да се подменя с промените в изборното законодателство. ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. български избиратели", обясни Георги Марков.

„Ние считаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална изборна система, която ни обрича на вечни коалиции", каза той и добави, че другите политически групи ги гони страхът, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство.

На брифинга в централата на партията от ГЕРБ съобщиха, че ще се открие процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. „Ние още не сме преглътнали „Костинброд", каза още Марков и добави, че никъде по света не се провежда машинно гласуване. „Вървим към Европа. Не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, което го няма никъде по Европа", отсече още Марков. От своя страна Бойко Борисов каза, че когато е имал нужда от ДПС винаги е излизал и им благодарял. Когато съм искал официална подкрепа от ДПС съм казвал публично „благодаря", подчерта Борисов.

„Щом искаме да сме управляваща коалиция, тогава всички трябва да идват на работа и няма да се налага да търсим друга подкрепа", каза още Борисов и съобщи, че във вторник е извикал Обединени патриоти на среща.