Прекланяме се пред подвига на Васил Левски
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2019 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прекланяме се пред подвига на Васил Левски

/КРОСС/ Възпоменателни прояви за отбелязването на 146-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата ще има днес в цялата страна.  В София поклонението започва в 18 часа пред паметника на Васил Левски. В него ще участва президентът Румен Радев, който ще произнесе слово. 

В родния град на Апостола - Карлово, снощи се състоя възпоменателна церемония. Да се преклонят пред подвига и делото на Левски на едноименния площад, на който се извисява паметника на Апостола, дойдоха много жители и гости на Карлово, реч произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. Проявите, посветени на 146-та годишнина от гибелта на Апостола продължават там и днес.

В църквата "Света Богородица", където е служил като дякон, ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида. На едноименния площад ще се състои митинг поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника на Апостола. Поклонението ще продължи с шествие до Националния музей "Васил Левски". Вечерта ще се състои и спектакълът Великденско вино на читалищния театър „Елена Снежина".

С поклонение пред паметника на Левски на централната алея на Бунарджика Пловдив ще почете 146-та годишнина от гибелта на Апостола.

Слово ще произнесе Христо Христов от Общинския комитет „Васил Левски". В церемонията ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон - почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общинския комитет „Васил Левски" - Пловдив и Комитет „Родолюбие". Преди това в църквата „Св. Св. Петър и Павел" ще бъде отслужена панихида.