Откриха под земята върхове, по-високи от хималайските
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Февруари 2019 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха под земята върхове, по-високи от хималайските

/КРОСС/ Върхове, по-високи от хималайските, но под земята откриха учени след второто най-дълбоко земетресение, регистрирано някога.

Те са успели да установят гигантските структури в данните от се змичните вълни, уловени по време на труса в Боливия през 1994 г. Земетресението беше с магнитуд 8.2 по Рихтер и дълбочина 647 км, пише списание Science.

Земната мантия е съставена от гъста силикатна скала, която се простира от кората до ядрото, което представлява 84% от обема на Земята. На 410 мили от повърхността, се намира граница, известна като 660-километровото прекъсване, която разделя мантията на горно и долно ниво.

Топографията на тази граница е изключително трудна за разчитане поради нейната плътност, така че един от малкото начини това да стане е посредством сеизмичните вълни. Вълните се срещат с различни текстури, минерали и структури и се отразяват от тях по начин, подобен на този, какъвто светлинните вълни отразяват обекти, осигурявайки на учените сеизмични снимки.

Джесика Ървинг, геофизик в Принстънския университет: Големите земетресения позволяват на сеизмичните вълни да пътуват през мантията и ядрото, да се отклонят от 660-километровото прекъсване и да се върнат обратно през Земята, за да бъдат засечени в земната кора". Чрез данните от земетресението, екипът учени открива в 660-километровата граница "по-голяма топография от Скалистите планини или Апалачите".

Джесика Ървинг, геофизик в Принстънския университет: Не мога да ви дам точно изчисление за надморската височина. Но планините на 660-километровата граница могат да бъдат по-високи от Хималаите.