Управляващите: Коалицията е стабилна, стягаме дисциплината
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2019 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Управляващите: Коалицията е стабилна, стягаме дисциплината

/КРОСС/ Коалицията е стабилна, управленската програма ще се изпълнява. Това заявиха Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и съпредседателят на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов след коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов.

Той съобщи, че е провел разговор и с БСП, и с ДПС. Не зная дали БСП ще участва въобще в парламентарните избори, каза Цветанов по повод бойкота на социалистите. "Това е част от политическата култура. Ще продължа да водя разговори и с ДПС, и с БСП", подчерта Цветанов.

БСП прехвърля вътрешните си проблеми върху държавата. Нинова иска нова ЦИК, защото тази е избрана от Мая Манолова, когато бе председател на левицата Михаил Миков, а не тя. Мандатът на ЦИК изтича на 31 март, така че новата комисия ще бъде избрана в срок, коментира Цветанов.

Обсъдихме това да не разчитаме на БСП, които играят на варианта "иди ми, дойди ми" и смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборната кампания за евроизборите или за предстоящите местни избори, заяви Каракачанов.

"Коалиционният съвет не беше събиран от две-три седмици поради пътувания. Обсъдихме да съгласуваме законодателните си програми и да стегнем дисциплината", коментира той. "Българският народ е изпратил всички народни представители в парламента да работят, ако БСП са решили да вървят по свой сценарий, това си е техен проблем", посочи Красимир Каракачанов.

"Обсъдихме темите, които предстоят за тази седмица. Мога да потвърдя казаното от Волен Сидеров. Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти или нюанси в други политически изяви, имаме ангажимент - формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата му", заяви лидерът на ВМРО.

Решихме да действаме така че да докажем, че парламентаризмът няма алтернатива, че да отсъстваш от парламента не е решение, дори когато си опозиция, каза в Министерски съвет председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров. "Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленския мандат, независимо от изборната година, в която влязохме", обяви той. "По-правилното и доброто за обществото е да приемаме закони в негова полза, да придвижваме темите, които хората очакват от нас", заяви лидерът на "Атака". "Може би това ще стане по-делово и спретнато в отсъствието на БСП. Разбрахме, че те са решили да не се връщат, въпреки поправките на управляващото мнозинство в ИК", коментира той и уточни, че в парламента няма да има проблем с кворума. "Вероятно някои важни проблеми ще бъдат придвижени по-бързо.

БСП доста често с присъствието си умишлено са предизвиквали забавяне", посочи Волен Сидеров. Той предвиди делови период за парламента в следващите седмици и месеци.