Президент и премиер на церемонията по повод 146 г. от обесването на Левски
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2019 18:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Президент и премиер на церемонията по повод 146 г. от обесването на Левски

/КРОСС/ Започна възпоменателната церемония по повод 146 години от обесването на Васил Левски пред паметника му в столицата. Преди това се проведе литийно шествие от църквата "Св. София", чиято крайна точка бе паметникът на Апостола.

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет "Васил Левски" отбелязаха годишнината от саможертвата на Апостола в храм "Света София". Там се проведе Архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тя бе оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп- викарий на Софийския митрополит.

В церемонията пред паметника на Апостола участват знамената светини на Българската армия и представители на Националната гвардейска част.

На събитието присъстват президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, патриарх Неофит, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и други политици.

Пред подвига на Апостола ще сведат глава и десетки граждани, които носят българския трибагреник.