Експерти: Ако сметки на клиенти са източени по вина на банката, тя е длъжна да възстанови парите
Секция: ИКОНОМИКА
20 Февруари 2019 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Ако сметки на клиенти са източени по вина на банката, тя е длъжна да възстанови парите

/КРОСС/Ако сметки на клиенти на банка са източени по нейна вина, тя е длъжна да възстанови парите според българското законодателство, коментираха неофициално пред „Хоризонт" банкови експерти. Според тях, в случая с ръководителката на банков клон в Нова Загора, която е отклонявала средства от сметки, системата за банкова сигурност е сработила.
Всеки конкретен случай с клиент трябва да се разглежда според подписания договор, казаха още анализаторите. Възможно е на банката да ѝ е необходимо време, за да установи липсите и съответно, да ги възстанови.
В законите за задълженията и договорите и за платежните системи е описано, че банката е длъжна да възстанови парите на своите клиенти, ако източването на сметките им е по нейна вина, коментираха пред „Хоризонт" банкови експерти. Мнението им бе потърсено заради случая в Нова Загора, при който се твърди, че 29-годишна служителка на банка е присвоила пари на клиенти. Засега от банката има единствено официален коментар, според който именно институцията е сезирала компетентните органи за случая. Дори и към момента известната сума пари от влогове на вложители да нарасне няколко пъти в хода на разследането, това няма да повлияе на стабилноста на банката, категорични са още специалистите.