Парламентът гласува присъединяването на Северна Македония към НАТО
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Февруари 2019 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът гласува присъединяването на Северна Македония към НАТО

/КРОСС/ Единодушно със 140 глада за, без против и въздържали се Народното събрание одобри и гласува присъединяването на Република Северна Македония към НАТО.

Въпреки отсъствието на депутатите от БСП в пленарна зала, парламентът започна заседанието си с кворум от 123-ма народни представители. На ратификацията на Протокола към Северноатлантическия договор присъства и председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.

Натовските държави подписаха протокола за приемането на Република Северна Македония на 6 февруари в Брюксел, с което беше даден старт на процедурите за национална ратификация. Очаква се процесът да отнеме около една година, след което Северна Македония ще стане 30-ият член на Северноатлантическия пакт.

От парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров припомни предложението си за анекс към договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, който трябва да задължи западната ни съседка да се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности. Според Сидеров отворен остава и въпросът хората с българско самосъзнание в Северна Македония могат ли да се чувстват спокойни.
Подобна позиция изрази и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него Македония трябва да промени поведението си спрямо България, да спре да руши български паметници, както и да спре да репресира хората с българско самосъзнание.
Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите за ратификацията на протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО и каза, че това е мъдро решение.
Парламентът ратифицира договора за Северна Македония, много усилия положихме, така че да благодарим на парламента и на депутатите за това мъдро решение, заяви Борисов в началото на заседанието на правителството.