Нова процедура за диагностика при рак на простата
Секция: Здраве
20 Февруари 2019 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова процедура за диагностика при рак на простата

/КРОСС/ През март в Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ "Св.Марина" - Варна предстои да стартира нова високотехнологична процедура за диагностика при простатен карцином и невроендокринни тумори. Процедурата ще бъде основана на използването на галий - белязани радиофармацевтици, което се въвежда за първи път не само в България, но и в Източна Европа, а „Св. Марина" се нарежда сред малкото болници в ЕС, предлагащи подобна услуга.

Изследването на простатния карцином и невроендокринни тумори ще се извършва с така наречения ПЕТ скенер или позиторно-емисионен томограф, който работи в УМБАЛ „Св. Марина"-Варна от 2009г. Новата процедура ще осигури диагноза, стадиране и проследяване на ефекта от лечението при рак на простатата и невроендокринни тумори. Тя ще спести средства и усилия, както от страна на пациентите, така и на болницата, от други скъпоструващи инвазивни и неинвазивни изследвания и процедури и ще оптимизира лечебния план на заболяванията. Процедурата ще се извършва по НЗОК за здравноосигурените пациенти и срещу заплащане за неосигурените.

Към момента най-масово използваният радиофармацевтик за диагностика с ПЕТ скенер е радиоактивен флуор - флуродезоксиглюкоза, чрез който успешно се диагностицират голяма част от онкологичните заболявания, но е неприложим при рак на простатата, невроендокринни тумори и др.
Високотехнологичното оборудване, което включва радионуклиден генератор, синтезен модул и апаратура за качествен контрол, е доставено и инсталирано в разширената и реконструирана Клиника по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна, като в момента се провеждат необходимите тестове.