Пловдив отново става столица на агробизнеса, виното и храните
Секция: ИКОНОМИКА
20 Февруари 2019 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив отново става столица на агробизнеса, виното и храните

/КРОСС/ В продължение на пет дни Пловдив отново ще бъде столица на агробизнеса, виното и храните. Над 650 фирми показват постиженията и технологичното бъдеще на селското стопанство, винарската и хранителната индустрия. Изложители от 30 държави представят технологии и техника, материали и препарати, семена и посадъчен материал, вина и високо алкохолни напитки, храни и гурме специалитети в Международен панаир Пловдив от 20 до 24 февруари 2019 г.
„Форумът доби популярност и изгради авторитет, които предизвикват интереса на производители и търговци далеч извън пределите на България. Присъствието на изложители от Европа и Азия е доказателство за големия интерес", заяви министърът на земеделието Румен Порожанов, преди да открие международните изложби „Агра" - за селско стопанство, „Винария" - за лозарство и винарство, и „Фудтех" - за хранителната индустрия. След като преряза лентата, той разгледа експозициите.
В петото издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване се представят 68 иновации, от които 15 световни и 11 европейски. Специалистите могат да видят разработки на водещи компании и на научните институти от Селскостопанската академия, да посетят над 30 събития от съпътстващата програма. Ценителите имат възможност да се насладят на огромно разнообразие от напитки и храни в Града на виното и деликатесите, където е и изложбата „Вкусове от Италия".
Участниците демонстрират продукти, създадени според представите на съвременния човек за нов стил на живот, заяви при откриването доц. д-р Иван Сколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е организатор на мегафорума. В него се включиха 119 нови фирми, а други 35 се завърнаха, което показва, че е предпочитан от бизнеса, добави той.
Според д-р Соколов прави впечатление възходящото развитие на „Фудтех". Изложителите, предлагащи храни, са двойно повече от миналата година, нарасна и броят на компаниите за техника. „Винария" представя новата вълна́ българско вино и последно поколение оборудване. „Агра" показва бързите промени в селското стопанство и ориентирането към по-мащабно инвестиционно мислене.
Панорамата на индустриите, стоящи в основата на модерния начин на живот - екологичен, здравословен и с високо качество, е разположена в шест палати и откритите площи край тях. Те може да се разгледат от 9 до 18 ч., в последния ден до 14 часа. Тогава ще бъдат изтеглени печелившите талони от анкетата за посетители, а трима от тях ще получат наградите, осигурени от
Международен панаир Пловдив: бензинова косачка, водоструйка и електрическа фреза.