Правителството предлага по-строги мерки за опазване на дюните
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Февруари 2019 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството предлага по-строги мерки за опазване на дюните

/КРОСС/ Министерският съвет одобри проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗИД на ЗУЧК), в който се предвиждат по-строги мерки за опазване на дюните, съобщава правителствената пресслужба.

В документа се залагат санкции за поставяне на преместваем обект върху неохраняем морски плаж в нарушение на закона, за поставяне на плажни принадлежности и преминаване или спиране с пътно превозно средство върху подвижни: (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Ще бъдат наказвани и плажни оператори (концесионери и наематели), ако не осигурят равностоен достъп за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите, както и санкции за субект, който в нарушение на закона ограничава правото на гражданите за свободен и безплатен достъп до морските плажове.

Законопроектът предвижда изменения в административно-наказателните разпоредби на ЗУЧК. Прецизирани са също така нормите, засягащи и органите, които са ангажирани с административното производство при установяването на нарушенията и определянето на наказанията.

Предложенията идват, след като в средата на миналия месец регионалната инспекция за опазване на околната среда в Бургас и Министерството на туризма установиха, че 1205 квадратни метра дюни на къмпинг "Смокиня" са унищожени с багер. Под отговорност бяха подведени двама души - собственикът на терена и багеристът, управлявал машината, заравнила дюните. Случаят стана повод Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" да поиска държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни.