ГДБОП: Над 200 фалшиви ТЕЛК решения са издадени само за 4 месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Февруари 2019 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГДБОП: Над 200 фалшиви ТЕЛК решения са издадени само за 4 месеца

/КРОСС/ Над 200 фалшиви ТЕЛК решения са издадени само за четири месеца чрез разбитата схема във Варна, обяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Най-големите суми в схемата взимали двамата братя с българско и сирийско гражданство, които са били посредници.

„Най-слабо заплатеното звено от цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига и най-големите са намерени в посредниците", поясни Спиридонов.
В рамките на делото ще стане ясно какви точно суми е получавал всеки в схемата. Според него ще има и още обвиняеми. „Има лица, които дори не са стигали до лекарите и те са разпитани. Има замесени най-различни специалисти", каза още Ивайло Спиридонов пред БТВ.

Той уточни, че 90% от клиентите са турско говорящи, а изрично условие е било да не се работи с роми.
Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратура за задържането под стража на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения във Варна. Четирима от тях бяха освободени незабавно, а двамата братя сирийци остават под домашен арест.

Ивайло Спиридонов коментира и делото срещу Димитър Желязков. „Не сме установили участие на служители на МВР или политици в групата, за която той е изправен пред съда", коментира главният комисар.

Той е на мнение, че обвиненията срещу него ще издържат в съда, защото са събрани много факти, които говорят за организирана престъпна група. На въпрос какво е правил Бенчо Бенчев в Турция с него, Спиридонов заяви, че не са засичани по-особени контакти между тях.