Световна премиера на италианско суши на „Фудтех 2019“
Секция: ИКОНОМИКА
21 Февруари 2019 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световна премиера на италианско суши на „Фудтех 2019“

/КРОСС/ Първото в света италианско суши прави своята премиера на Международната изложба „Фудтех 2019" в Пловдив. Това обявиха от българо-италанската компания производител по време на церемонията за награждаване на победителите в Конкурса за иновации на изложението за хранителната индустрия. Фирмата получи приз за оризови топки със зеленчукови и месни добавки.
Българска медовина розе и линия италиански продукти от кактус са големите победители в Конкурса за иновации на „Фудтех 2019", които бяха удостоени със специален плакет. Освен тях комисията отличи кози суджук с три вида трюфели, който е световна новост от наш майстор кулинар.
Сред наградените вкусотии, предлагани от български изложители, са още пълнени свински гърди, сок от ябълка и роза, разтворими напитки от растителен екстракт без захар и синтетични добавки, твърд балсамов оцет във формата на сфера, пилешка пастърма с чубрица или червен пипер, люти сосове, пюрета и сладка от първата у нас ферма за люти чушки. Италиански изложители станаха финалисти в надпреварата с каротенова паста и десертно вино.
По време на церемонията бяха връчени и наградите от Конкурса за иновации на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2019". Журито даде най-високи оценки за напитка от биоарония, купажирана с вино от мавруд - световна иновация от български производител, и за линия алкохолни напитки на база на натурален екстракт от чай и планински билки.
30 продукта се състезаваха в Конкурса за иновации на изложбите „Винария" и „Фудтех", които се провеждат в Международен панаир Пловдив. Председател на експертната комисия беше проф. Йорданка Алексиева, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии.
Победителите бяха наградени на церемония в парк-хотел „Санкт Петербург" на 20 февруари. Наистина е впечатляващо да се види как само за година във винената и хранителната индустрия са осъществени толкова много и толкова значими промени, това обяснява и силната конкуренция в конкурса, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.
Отличените продукти може да се дегустират до 24 февруари в Града на виното и деликатесите, където са разположени щандовете на участници в двете изложби и във „Вкусове от Италия". Посетителите имат възможност да дадат своите оценки в конкурса „Изборът на потребителя".
По същото време в Панаира може да се види и Международната селскостопанска изложба „Агра". Общо над 650 фирми от близо 30 държави се представят на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване.