Ангелкова: Сътрудничеството с Русия в туризма е стратегически важно
Секция: Туризъм
21 Февруари 2019 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова: Сътрудничеството с Русия в туризма е стратегически важно

/КРОСС/ България възнамерява да развива активно сътрудничество с Русия в областта на туризма и го оценява като стратегически важно. Това заяви в интервю за ТАСС министърът на туризма Николина Ангелкова.Руският туристически пазар е много голям и именно по тази причина Русия за мен лично винаги е била стратегически партньор и най-важният туристически пазар. Отношенията с руските колеги са изключително добри и аз им благодаря за подкрепата на всички политически равнища", подчерта тя.

Министърът разказа, че преди няколко седмици заедно с български депутати е посетила Москва, където е провела „много полезни преговори". „От септември туристическият сектор в Русия премина под шапката на министерството на икономическото развитие. Ние планирахме цяла серия съвместни мероприятия, а в момента уточняваме нашите съвместни планове. Планираме да проведем няколко съвместни българо-руски икономически форума, посветени на туризма", отбеляза Ангелкова. По думите й през април трябва да се проведе общо събрание на Асоциацията на руските туроператори в България, ще „бъдат организирани няколко информационни турове, за да могат руските колеги на място да се запознаят с българския туристически продукт".
Министърът подчерта, че за представителите на българския туристически пазар е важно да се намери оптималната форма за сътрудничество с руските колеги. „Добре известно е, че клиентите на руския пазар вземат решението за пътуванията в последния момент, а водещият критерий за много от тях е цената на почивката. Нашите сериозни конкуренти, които са и наши партньори - Турция, Сърбия, Тунис, Египет, Гърция, Кипър и Хърватия - използват механизми за пряка подкрепа за сектора, което ние, за съжаление, не можем да предложим", отбеляза Ангелкова. Тя се надява, че в скоро време България ще стане конкурентноспособна в пълния смисъл на тази дума, подчертавайки, че вече са установени контакти с новото ръководство на Ростуризъм.
Ангелкова ще посети Москва от 9 до 11 март, там ще подпише серия от споразумения за сътрудничество с представителите на шест руски региона. „Ще се постараем да осигурим своето мащабно присъствие на цялата територия на Руската федерация", обеща министърът. /БГНЕС