Новооткритата луна на Нептун вероятно се е откъснала от по-голяма
Секция: Наука
21 Февруари 2019 21:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новооткритата луна на Нептун вероятно се е откъснала от по-голяма

/КРОСС/ Новооткритата и най-малка луна на Нептун вероятно е древна отломка от по-голям естествен спътник на планетата, орбитиращ необичайно близо, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес. В публикация в сп. "Нейчър" в научното издание калифорнийски астрономи хвърлят светлина върху луната с диаметър 34 километра, наречена Хипокамп - на митичния воден кон.

Марк Шоуолтър от института SETI открива 14-ата луна на Нептун през 2013 г., използвайки изображения от космическия телескоп "Хъбъл". Изследователят и екипът му допускат, че Хипокамп се е формирал от отломки, когато преди милиарди години комета е ударила Протей - най-голямата от вътрешните луни на Нептун. Двата естествени спътника орбитират на разстояние едва 12 500 километра един от друг и вероятно са били още по-близо в миналото.

Учените отдавна смятат, че вътрешните луни на Нептун нееднократно са раздробявани в резултат на сблъсъци с комети. "Откриването на Хипокамп, орбитиращ толкова близо до много по-голяма луна, представлява драматична илюстрация на белязаната от сблъсъци история на система на Нептун", казва Марк Шоуолтър.

Макар учените да не изключват вероятността между Хипокамп и Протей да няма връзка, миниатюрният размер и специфичното местонахождение на новооткритата луна подкрепят тяхната теория за формирането ѝ.

Откритият от "Вояджър 2" на НАСА през 1989 г. Протей е с диаметър 400 километра. Той е втората по големина луна на Нептун след Тритон. Космическият апарат изпраща снимки на масивен кратер в резултат на сблъсък на нептуновата луна. "Благодарение на "Хъбъл" знаем, че Протей се е разделил с късче от себе си, което днес виждаме като Хипокамп", казва Шоуолтър.
Ученият не изключва възможността около Нептун да има и други малки луни, но по думите му ще е необходим орбитиращ около планетата апарат, за да бъдат открити.