Ще бъде ли спряно разпространението на морбили у нас?
Секция: Здраве
22 Февруари 2019 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще бъде ли спряно разпространението на морбили у нас?

/КРОСС/ "32-ма заболели има от морбили, като новия случаи от последните един-два дена е случай в квартал „Надежда” в София – 16-годишно момче, което доста сериозни мерки по обследване има на неговия случай" това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” и рубриката „Чети етикета” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По случая с 4-месечно бебе в Хасково, той коментира, че колегите му не са успели да изпратят материал за изследване, но клиниката на заболяването е такава, че е много вероятно то да е болно.

Проф.  Кантарджиев каза за пореден път, че най-опасно е заболяването за деца до 13-месечна възраст, които са неваксинирани и те трябва най-да се пазят. Риск от епидемично разпространение има, когато повече от двама души започват да си предават заболяването.

Фактически това става, когато ваксинационното покритие е по-малко от 95 процента. Разбира се, данните, които са за България – 92-93 процента са доста добри и дай-Боже да са такива наистина, коментира още проф. Кантарджиев.

В София за момента поне нямаме липса на ваксини срещу морбили и има достатъчно.

Това, което се случва обаче повсеместно в страната е повишено търсене от страна на самите родители и това, което ние коментираме помежду си в мрежата е, че голяма част от родителите, които до момента са били с антиваксинални настроения, в един момент, четейки, слушайки и гледайки какво се случва, си доведоха децата да бъдат ваксинирани.

Това каза от своя страна д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар.