Звезди на „Discovery Channel” с тежки нарушения в защитена територия в България (ВИДЕО)
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2019 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Звезди на „Discovery Channel” с тежки нарушения в защитена територия в България (ВИДЕО)

/КРОСС/  Палене на огън, ловуване и дори плуване в едно от рилските езера. Майсторите по оцеляване Беър Грилс и Дерек Хъф се качили в Рила, където докато оцелявали, нарушили редица забрани. Сега Министерството на околната среда и водите ще им налага глоби.

Филмът, в който популярните сървайвъри Беър Грилс и Дерек Хъф оцеляват в Рила, е заснет през юни 2017 г. Както във всеки епизод от поредицата си, двамата мъже се изправят в битка с дивата природа.

И за да се нахранят, посягат на животински видове от защитения парк. А след това невъзмутимо и без разрешение палят огън, което е абсолютно забранено. В края на филма сървайвърите се гмуркат в бистрите води на ледниковото Каракашево езеро, пренебрегвайки тоталната забрана за къпане.

Там е забранено влизането в езерото, ние изрично сме го посочили в индивидуалния акт. Човешката кожа отделя различни видове бактерии, които малко или много могат да замърсят въпросното езеро, заяви Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила”.

В становище на „Discovery Channel” обаче се твърди, че всички заснети сцени са били съгласувани с националния парк, а снимките били под наблюдението на отговорни служители на парка.

Имало е, да, трима представители. Предполагаме, че те са го извършили самоинициативно или преди самия период или след това, това вече е въпрос на доказване, заяви Андонов.

За нарушенията са съставени няколко акта. От екоминистерството допълват, че по закон санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица - от 500 до 5000 лв.

Миналото лято и езерото Близнака пострада от човешка намеса. Тогава във водите му 14 мъже се хванаха на хоро, докато снимаха специален рекламен клип за България. Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на служителите от Дирекция „Национален парк „Рила“ по време на заснемането на филма.

video: https://www.youtube.com/watch?v=o-zMlWdspLM