bTV Репортерите тази събота е ще потопи зрителите в света на магията
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Февруари 2019 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
bTV Репортерите тази събота е ще потопи зрителите в света на магията

/КРОСС/ Тази събота bTV Репортерите ще потопи зрителите в света на магията и ще им разкрие невиждани експонати от реквизита на най-големите български илюзионисти, сред които Мистър Сенко и Орфи.

Ето и някои факти, които може би са малко познати на недотам изкушената от илюзионното изкуство публика. Първият професионален фокус в България е направен преди повече от 100 години.

Астор е единственият илюзионист в Европа, награден със „Златният Оскар“, Орфи има Сребърен медал от Световния конгрес на илюзионистите, Мистър Сенко има над 10 000 представления у нас и в чужбина.

Въпреки тези постижения, в България няма музей на илюзионното изкуство, каквито има в повечето европейски столици. Има обаче един българин, чиято страст, отдаденост и талант излизат от шапката на фокусника и маската на актьора, за да запазят паметта за илюзионното изкуство.

Най-голямата магическа колекция у нас е собственост на обичания илюзионист и актьор от любимия български сериал „Столичани в повече“ Ненчо Илчев.

Това „прекрасно момче с огромна дарба, развита в годините“, както го описва неговият колега и любимец на публиката Любо Нейков, вече повече от 25 години събира най-интересните фокуси на великите български магове, за да не бъдат изгубени за поколенията.

Пред микрофона на Петя Дикова и камерата на Красимир Райчев и Жан Трендафилов застават още Пепа Мити - снаха на легендарния Факира Мити, който има над 12 000 спектакъла и е баща на обичания естраден певец Емил Димитров.

Също така – големият Астор, който пази любимата илюзия на Сенко, а и на легендарния Хари Худини – „Метаморфозата“, както и именитите Константин Коланджиев - Корсо и Никола Петров – Корли.

Всички те, обединени от обща мечта – „за един голям музей на хубаво място“.

Умира ли илюзионното изкуство у нас? Къде се съхраняват реквизитите на големите български фокусници? И защо София все още е сред малкото европейски столици, в които няма музей на магията? Отговорите, без илюзии – на 23 февруари, от 19.30 часа, във филма „Бездомните фокуси“