„Можеш ли да убиваш” тръгва по кината в цялата страна от първи март
Секция: КУЛТУРА
22 Февруари 2019 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Можеш ли да убиваш” тръгва по кината в цялата страна от първи март

/КРОСС/ От първи март във всички големи киновериги в София и страната (Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора) ще може да бъде видян новият филм на режисьора Иван Ничев – „Можеш ли да убиваш”.

От същата дата филмът ще бъде на екран в още 23 града на България.

„Можеш ли да убиваш” представлява своеобразна метафора на съвременна България, по думите на самият режисьор, и разглежда наболели теми като битката с бедността на жителите в Северозападнана България и сблъсъкът на етносите.

Филмът е заснет в град Видин и околностите, с няколко снимачни дни и в град Сливен.

Премиерата на филма се състоя в НДК - кино „Люмиер Лидл” на 23.01.2019 г.

На 13.02.2019 г. премина и премиерата на „Можеш ли да убиваш” в полската столица Варшава. Филмът беше възторжено приет от публиката и от професионалистите в бранша, включително от светила в областта на киното като режисьорите Кшищоф Зануси,Феликс Фалк, Януш Заорски, известната кинокритичка Ана Ментрак, както и от операторите Богдан Дживорски и Яцек Миерославски.

„Можеш ли да убиваш” е разказ за седем млади българи, жители наВидин, които решават да се пробват като платени рейнджъри, за да се спасят от беднотията. Подготовката им с тренировки, учения и военни „маневри“ събужда доста смях, но и размисъл за верските войни и съдбата на Европа и света. Идеята за сюжета се потвърждава и от актуална българска статистика, според която 71 процента от 30-годишните млади хора вБългари яживеят със своите по-възрастни роднини, без свой самостоятелен живот.

В продукцията участват седем млади многообещаващи актьори: Ясен Попов, Ивайло Драгиев, Атанас НайденовАлександър Кънев, Николай Върбанов, Живко Джуранов, Иво Йончев,. А също така: София Маринкова, Емилия Радева, Добри Манев, Елена Иванова, Кети Райкова и др. Както във всички филми на Иван Ничев, актьорският състав е изключително пъстър. Сред изпълнителите с убедителна роля се изявява и българският шампион по бокс - Свилен Русинов.

Сценарият е на Юрий Дачев и Татяна Гранитова, в съавторство с Иван Ничев.

Музиката във филма е дело на Стефан Димитров в съавторство с Пламен Велинов. А финалната песен „На случайна гара“/ по стихове на И.Тенев и Ал.Петров/ е в изпълнение на Васил Найденов. На 2 март от 17:00 часа популярният изпълнител ще раздава автографи за вечерната прожекция на филма в София Сити Център.

ЗА ФИЛМА:

„МОЖЕШ ЛИ ДА УБИВАШ“

Разпространител:" МАДЖИК ШОП ” ЕООД

Продуцент: "Синемаскоп-И.Ничев" ЕООД

Режисьор: ИВАН НИЧЕВ

Сценарист: Юрий Дачев, Татяна Гранитова ,Иван Ничев

Оператор: Цветан Недков

Продължителност: 98 мин.

Художник: Росица Бакева

Композитор: Стефан Димитров, Пламен Велинов

песента „На случайна гара“се изпълнява от Васил Найденов