Караянчева: По правилник депутатите получават пари и без да работят
Секция: ПОЛИТИКА
22 Февруари 2019 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Караянчева: По правилник депутатите получават пари и без да работят

/КРОСС/ Депутатите от левицата ще продължат да получават възнаграждения, съгласно Правилника за реда и организацията на Народното събрание.

В писмо на парламентарния председател Цвета Караянчева до Корнелия Нинова, раздадено на медиите, се обяснява, че възнагражденията на народните представители са съгласно правилата на работа на НС, прилагат се стриктно, а удръжките от заплатите за неоправдани отсъствия са уредени изчерпателно във финансовите правила по бюджета на парламента.

Извън хипотезата на цитираната норма, възнагражденията са законово дължими и ще бъдат изчислявани според разпоредбите на правилника, посочва Караянчева.

Народните представители се осигуряват за всички осигурителни случаи като вноската се удържа от начислените им пари - социална, здравна осигуровка, данъци и др., добавя председателят на парламента.

Начинът депутатите да получават заплатите си е или по банков път или кеш като това е личен избор, който се заявява писмено в дирекция "Парламентарен бюджет и финанси", отдел "Заплати", според правилника.

В случай, че липсва заявление за изплащане по банков път, парите се изплащат в брой в касата на парламента. При неполучаването им се депонират, подчертава Цвета Караянчева.

Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони.

Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента, обявява още Нинова.

Право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита разходи по чл.10 от ПОДНС за финансовите разходи, както и дали да ползва автомобил, командировъчни и др, пише в отговор Караянчева.

Тя подчертава, че правилникът на парламента не може да бъде променян еднолично от председателя му, а законодателна инициатива има всеки народен представител.