Китай и Саудитска Арабия подписаха двустранни сделки за 28 млрд. долара
Секция: СВЯТ
22 Февруари 2019 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай и Саудитска Арабия подписаха двустранни сделки за 28 млрд. долара

/КРОСС/ В петък Китай и Саудитска Арабия подписаха в Пекин цели 35 двустранни споразумения на стойност 28 млрд. долара, фокусирайки се най-вече върху развитието на бъдещото икономическо партньорство между двете държави, съобщава Ройтерс, цитирайки  Saudi Press Agency (SPA).

Двете страни се споразумяха да си сътрудничат в морския транспорт и в областта на енергетиката и минералните ресурси. Беше подписано споразумение за създаването на работна група за улесняване на търговията, както и споразумение, уреждащо съвместните усилия за борба с престъпленията в киберпространство.

Рияд и Пекин също така се договориха, че саудитският петролен гигант Aramco ще придобие 9% от китайският нефтохимичен проект Ji Jiang, потвърждавайки по-ранни информации за интересите на Саудитска Арабия в китайската рафинираща и нефтохимическа промишленост.

Всички тези договорености бяха постигнати по време на посещението в Китай на саудитския принц Мохамед бин Салман като част от по-голямата му азиатска визита. Той ще посети и Пакистан и Индия, но планираните му визира в Малайзия и Индонезия в крайна сметка са били отложени.