Световноизвестният художник Хубен Черкелов с изложба в галерия Оборище 5
Секция: КУЛТУРА
23 Февруари 2019 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световноизвестният художник Хубен Черкелов с изложба в галерия Оборище 5

/КРОСС/ Хубен Черкелов е първият български художник, който представя свои творби в Оборище 5 галерия & зала. Официалното откриване на изложбата - "The World $ Yours" се състоя в четвъртък вечер, 21-ви февруари в залата на Оборище 5.По покана на директора на галерията Деница Атанасова-Гергова, Хубен Черкелов подбира над 30 платна от различни периоди на своето творчество. За радост на българската публика в "The World $ Yours" намират място и три впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история, участвали в 54-тото Биенале във Венеция.В изложбата присъстват и маслени творби от колекцията на галерията, изработени в характерната за художника импасто техника с изображения от различни световни банкноти.

Хубен Черкелов е селектирал и творби, създадени в студиото му в Ню Йорк през последната година. Специално за "The World $ Yours" той проектира неонов надпис с името на изложбата, който ще бъде част от експозицията.Вдъхновение за името на изложбата Хубен Черкелов черпи от емблематичната сцена с прелитащия дирижабъл и преминаващия надпис TheWorldISYours пред погледа на Тони Монтана (Ал Пачино) в "Белязаният" (Scarface). Знакът на долара, който замества глагола в изречението е препратка към творба на художника от 1992 г. Там той изписва с медни букви върху дърво: What $ Art.

Неоновият надпис, изработен специално за изложбата и за пространството на галерията, е вдъхновен както от "Белязаният", така и от духа и естетиката на 80-те години в Америка. Така символно образът на обсипаните с неонови знаци булеварди, светлина и лукс се пренася като атмосфера, енергия, блясък и гордост в залата на Oborishte 5 Gallery and Hall.Изразните средства в работите на Хубен Черкелов са масло, акрил, импасто и фолио. Видовете фолио, които той използва, са идентични с тези, необходими за производството на банкноти. Фолиото прави възможно прехвърлянето на вече съществуващи изображения от различни парични знаци, банкноти и монети върху платно. Така художникът стъпва върху наследството на попарта от 50-те и 60-те години на XX век, но надгражда и развива творчеството си в полето на постмодерната живопис.