Израелската лунна сонда полетя към Луната (видео)
Секция: Наука
23 Февруари 2019 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израелската лунна сонда полетя към Луната (видео)

/КРОСС/ Първата израелска лунна сонда "Берешит" успешно се отдели от ракетата-носител Falcon 9 и започна самостоятелно си пътешествие до естествения спътник на Земята, съобщава компанията SpaceX.

Израелският лунен модул, наречен "Берешит" (Beresheet, преведено от иврит - "Битие" или "Произход"), бе първият от трите космически апарата, който се отдели в орбита около 33 минути след излитането. Индонезийският комуникационен спътник на Nusantara Satu, PSN-6, най-големият полезен товар на мисията, се отдели 44 минути по излитането, заедно с експерименталния сателит на ВВС S5, съобщава SpaceFlightNow.SpaceX се приземи на първата степен на ракетата близо девет минути след излитането на платформата "Разбира се все още те обичам" в Атлантическия океан. Според SpaceX това е третият успешен старт и кацане на първата степен на Falcon 9 под номер B1048 и бе с " най-трудните условия за завръщане към днешна дата" - за първи път полетя през юли с 10 комуникационни спътника Iridium Next и отново през октомври с радарния сателит за аржентинската космическа агенция CONAE.

Първата израелска лунна сонда "Берешит" успешно се отдели от ракетата-носител Falcon 9 и започна самостоятелно си пътешествие до естествения спътник на Земята, съобщава компанията SpaceX.

Falcon 9 излетя днес, петък, 22 февруари, в 03:45 часа българско време от космодрума в Кейп Канаверал.

Израелският лунен модул, наречен "Берешит" (Beresheet, преведено от иврит - "Битие" или "Произход"), бе първият от трите космически апарата, който се отдели в орбита около 33 минути след излитането. Индонезийският комуникационен спътник на Nusantara Satu, PSN-6, най-големият полезен товар на мисията, се отдели 44 минути по излитането, заедно с експерименталния сателит на ВВС S5, съобщава SpaceFlightNow.

SpaceX се приземи на първата степен на ракетата близо девет минути след излитането на платформата "Разбира се все още те обичам" в Атлантическия океан. Според SpaceX това е третият успешен старт и кацане на първата степен на Falcon 9 под номер B1048 и бе с " най-трудните условия за завръщане към днешна дата" - за първи път полетя през юли с 10 комуникационни спътника Iridium Next и отново през октомври с радарния сателит за аржентинската космическа агенция CONAE.

Началото на Берешит

Мисията много подходящо е наречена "Берешит". Това ще бъде първото кацане на Луната, финансирано изцяло от частни източници, и първото пътуване до Луната за Израел, който се присъедини към Съединените щати, Русия и Китай като единствените страни, достигнали Луната.

С размери от 1,5 метра, модулът с големината на перална машина ще бъде и най-малкият космически кораб на Луната. Лунното приключение на Берешит ще продължи няколко месеца и включва сложен набор от орбити около Земята, за да набере скорост и след това около Луната, за да се подготви за кацане. Процесът е обяснен по-подробно в това видео:

Сондата "ще използва специална апаратура за измерване на магнитното поле, както и панорамни снимки на повърхността Луните и ще предаде изображения на Земята с висока резолюция", съобщава представител на компанията Israel Aerospace Industries (IAI), която извърши изграждането на лунния модул.

video: https://www.youtube.com/watch?v=IlGe3N6fAds