Путин: 1 милион рубли за всеки лекар или учител, който отиде да работи в малък град или село
Секция: Русия
23 Февруари 2019 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: 1 милион рубли за всеки лекар или учител, който отиде да работи в малък град или село

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин предложи от 2020 г. да стартира програмата "Земский учитель", предвиждаща еднократен стимул от 1 милион рубли (13 400 евро) за педагози, решили да се преместят да работят в малък град или село, предаде "Взгляд".

"Днес вече говорих за разширяването на програмата "Земский доктор". Предлагам от 2020 г. да бъде пусната аналогична програма "Земский учитель", предвиждаща еднократно изплащане в размер на 1 млн. рубли за педагози, които се преместят да работят в села или малки градове", каза Путин по време на своето послание пред Федералното събрание на Русия.

По-рано за идеята за програма за подкрепа на педагозите, работещи в селата, говори и министърът на образованието Олга Василиева. Според нея идеята не е нова - в СССР е имало подобна практика.

Преди това Путин препоръча да се премахнат възрастовите ограничения за участниците в програмата "Земский доктор", за да се реши проблемът с дефицита на кадри. Руският президент отбеляза, че специалистите, по-възрастни от 50 години, също трябва да получават финансов стимул за преместване в селски район или малък град. Според него този стимул за лекари трябва да е в размер на 1 млн. рубли, а за фелдшери - 500 000 рубли (6700 евро).