Природозащитници: Строежи върху дюните може, хавлии не може!
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2019 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Природозащитници: Строежи върху дюните може, хавлии не може!

/КРОСС/ Подновената работа върху закона за черноморското крайбрежие, с който се предлагат абсурдни глоби за поставяне на хавлия върху дюна и др., отново предизвика критики от природозащитни организации.

На фона на скандалите, със строежи и разрушени дюни от последния месец, мерките, които предлага Министерството на туризма са несериозни. От всички дюни, 70% са частни. От тях 55% са застроени или предстои да се застроят. Излиза, че е по-лесно да си излееш бетона върху дюните, отколкото да си разпънеш хавлията", каза пред Нова телевизия Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие".

Отрицателно становище по закона са изпратили и от сдружението „Да запазим Корал". Председателят на организацията Атанас Русев коментира пред Радио Бургас, че одобрените промени са еднолично предложение на министър Николина Ангелкова. Хотели върху дюните може, а хавлия и чадър не може, възмущават си и жители на Бургас. По официални данни 4500 дка е общата територия на пясъчните дюни по морето, 3272 дка от тях попадат в частни имоти, каза още Атанас Русев. Проблеми с промените виждат и концесионерите на плажове. „Ще има табели и охрана навсякъде. Има хора обаче, които не се съобразяват с правилата.
Няма как да ги накараме на сила. Нямаме правомощия, за да налагаме санкция. Вероятно ще потърсим съдействие от общината", допълни Илиян Иванов управител на плаж Несебър-Юг.