България е на едно от първите места в ЕС по ранна употреба на алкохол
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2019 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е на едно от първите места в ЕС по ранна употреба на алкохол

/КРОСС/ България е на едно от първите места в Европейския съюз по ранна употреба на алкохол. Специална родителска среща в бар ни учи как да говорим с децата си за алкохолните напитки и как да ги отдалечим от първата среща с чашата.

"32% от нашите подрастващи казват, че са опитали алкохол на около 11-годишна възраст. Това е срамна и болна статистика. Не бива да я крием", заяви Ралица Скорчева от Асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки

„14-15-годишни деца, всъщност, са най-честият контингент, които лекуваме в Клиника по токсикология. Най-често пият водка, комбинирана с бира, комбинирана с вино. По-рядко уиски", заяви д-р Маргарита Гешева от клиниката на токсикология, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Понякога децата пристигат в тежко безсъзнание, обясняват от "Пирогов". С годините възрастта им спада, а броят им се увеличава.

За инициативата, организаторите намират и помощници. Спортисти, актьори и журналисти споделят на родителите как те успяват да говорят с децата си за алкохол, без да бъдат скучни.

„Трябва да говорят с децата си, да почувстват, че все едно не са им родители, да не им забраняват като цяло, а да им разкажат историите си", каза футболистът Ваня Джаферович.

За 5 години са проведени 125 срещи между родители на четвъртокласници, психолози, производители и вносители на алкохол.