Митрополит Тихон Владимирски посети Плевен по поката на Румен Петков
Секция: ПОЛИТИКА
23 Февруари 2019 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Тихон Владимирски посети Плевен по поката на Румен Петков

/КРОСС/ По покана на председателя на ПП АБВ Румен Петков на посещение в Плевен беше Тихон Владимирски - митрополит на Владимирска и Суздалска епархия в Русия. Митрополит Тихон оглавява епархията едва от няколко месеца, а преди това, в продължение на 23 години, е бил начело на Новосибирската епархия.
„Особено се радваме, че в епархията ни сега се възражда духовния живот, което е най-важното за народа и имаме много храмове и манастири. Честваме много празници, посветени на различни събития. Едно от най-ярките е отбелязването на деня на Кирил и Методий, първоучители славянски, този ден наричаме посветен на славянската писменост и култура. Празника на светите братя сближава нашите народи - руския и българския."
При посещението на митрополит Тихон в Панорама „Плевенска епопея" руският архиерей получи от Румен Петков специален пощенски плик и картичка, които са създадени по три знакови юбилея - 140 години от освобождението на Плевен, 110 години от построяването на мавзолея „Св. Георги Победоносец" и 40-годишнината от изграждането на Плевенската панорама. Петков подчерта пред госта, че плевенчани се гордеят с Мавзолея и Панорамата, защото са два от най-значимите паметници за Руско-Турската освободителна война и са изградени с доброволната помощ на гражданите.
Негово преосвещенство благодари за подаръците и подчерта, че предстоящия празник 3 март е общ за двата народа - българския и руския, защото заедно са постигнали победата в Освободителната война.
„Разбира се 500 години иго са много и това е голямо нещастие и загуба за българския народ и в културата и духовния живот и в материалната сфера на България. Вашата страна свято съхранява паметта за великата победа и освобождението. Затова аз поздравявам българския народ и му желая процъфтяване".
По повод политическите различия в този момент между България и Русия митрополит Тихон смята, че ние, въпреки всичко, сме в едно семейство и е естествено понякога в семейството да има разногласия. Той смята, че разделенията са временни и все пак човечеството се стреми към мир и мирно съзидание.