Алберт Попов дебютира в старт от Световната купа в България
Секция: СПОРТ
24 Февруари 2019 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алберт Попов дебютира в старт от Световната купа в България

/КРОСС/ Най-добрият български скиор Алберт Попов ще запише днес първи старт за Световната купа на родна земя. 21-годишният състезател ще участва в седмия от деветте гигантски слаломи за сезона, който ще се състои на пистата "Алберто Томба" в Банско.

Първият манш стартира в 10.30 часа, а вторият - в 13.30 часа. В България състезанието ще бъде предавано по "Нова спорт" и "Диема спорт 2".

"Целта ми е да бъда в топ 30 в първия манш, за да може да се класирам за втория и там вече да атакуваме по-предни места", каза Попов, който прави най-силния сезон в своята кариера.

В началото на годината българският скиор записа две впечатляващи класирания в слалома - шесто място в Шладминг и девето място в Кицбюел. Той е първият българин с точки за Световната купа от времето на Петър Попангелов.

Попов все още няма завършен слалом в Световната купа, но се надява да успее да се представи силно на родна земя. "Алберто Томба" е писта, на която от малък карам, тренирам. Знам я от горе до долу. Надявам се това да ми помогна и вече времето също да е на наша страна."

Той ще разчита и на подкрепата на публиката. "В България сме, а у дома и стените помагат. Мисля, че ще има доста хора. Надявам се да ги зарадвам. Пожелавам си отново да кажа, че българите можем. И сигурно ще го кажа."

"Всички най-добри скиори са тук. Всеки иска да даде най-доброто от себе си, но аз обичам трудностите. Пожелавам си успех", каза още бронзовият медалист от световното първенство за младежи през 2018 г.

В днешното състезание ще участва още един българин - Йоан Тодоров. Това е вторият от трите предвидени старта в Банско. В събота трябваше да се състои шестият супергигантски слалом. Той обаче беше отменен заради натрупалия сняг.

В петък се проведе последната за сезона алпийска комбинация. Тя беше спечелена от французина Алексис Пинтюро, който грабна и малкия кристален глобус в дисциплината.

Банско е домакин на стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини за шести път. Министерството на младежта и спорта отпусна 1 милиона лева за организирането на събитието тази година.

Спортният министър Красен Кралев пък беше награден от президента на Българската федерация по ски Цеко Минев за приноса му в развитието на ски спорта в България. Поводът беше десетата годишнина от първата Световна купа в Банск